Разное

Основні види кави в зернах

Кава поступається лише сирій нафті, коли мова йде про найбільш продаваний у світі товар. Світове споживання сягає приблизно 2,25 мільярда чашок кави щодня. Найкращі кліматичні умови для вирощування кавових зерен відомі як «Кавовий пояс», до якого входять Папуа-Нова Гвінея, Бразилія, Суматра, Гондурас, Перу, Гватемала, Колумбія та Ефіопія.

Кавові зерна вирощуються в основному в країнах, розташованих на екваторі. Існує два основних сорти кави в зернах: арабіка і робуста. Третій, ліберіка, що походить із Західної та Центральної Африки, менш доступний у продажу.

Нижче ми опишемо кожен тип кавових зерен і розповімо про їхні особливості.

Арабіка

Понад 60 відсотків кави у світі виробляється з зерен арабіки. Зерна вирощуються на великих висотах і отримують ідеальну для смаку кількість тіні та опадів. Дерева арабіки зазвичай досить невеликі — не більше 180 см у висоту — і за ними, як правило, легко доглядати.

Зерна арабіки мають яскравий і злегка кислуватий смак, вони бувають різних за ароматом і смаком сортів, таких як Бурбон, Блю Маунтін, Тіпіка і Катурра. Також слід звернути увагу на купаж «don cortez», який являє собою збалансоване співвідношення арабіки і робусти.

Спробуйте каву на передньому піднебінні, де відчувається солодкість і солоність. Кава в зернах арабіки завжди краще смакує, коли ви подаєте її гарячою або з переливної або крапельної кавоварки, головним чином тому, що смак кави в зернах зменшується, якщо ви подаєте її з вершками або коли вона холодна.

Робуста

Якщо ви шукаєте каву, яка чудово поєднується з вершками та цукром і смакує навіть з льодом, варто спробувати каву в зернах сорту робуста. Особливо слід виділити елітний сорт кави «prince-noir», який характеризується багатим, глибоким смаком та ніжним ароматом.

Це другий за популярністю вид зерен при виробництві кави, а дерева практично не піддаються ніяким захворюванням. Зерна робусти міцні і можуть витримувати великі висоти, особливо там, де періодично випадають дощі і багато сонця.

Цікаво, що здатність зерен бути стійкими до багатьох захворювань безпосередньо пов’язана з тим, що в них міститься багато кофеїну — вдвічі більше кофеїну, ніж в зернах арабіки.

Для досягнення найкращого результату слід пити цей вид кави на заднє піднебіння, де розташовані гіркі смакові рецептори. Зерна робусти мають низький рівень кислотності і приємний, м’який смак, з відтінком шоколаду.

Ліберіка

Зерна ліберіки більші за інші види кавових зерен і мають дещо неправильну форму. Їх аромат — це поєднання фруктових і квіткових відтінків. Як ми зазначали вище, цей вид кави зустрічається рідше, аніж арабіка та робуста.

Добавить комментарий