Разное

Все, що потрібно знати про дефіцит магнію та методи розв’язання проблеми

Важливою складовою здоров’я людини є магній. Він є в усіх тканинах і дуже важливий для повноцінної сталої роботи клітин. Його брак може викликати різні серйозні порушення та захворювання, тож важливо своєчасно поповнювати необхідний баланс.

Основні функції магнію

Важливість магнію передусім полягає в тому, що він задіяний у величезній кількості різних біохімічних реакцій, які щодня відбуваються в тілі людини. Більша частина магнію зосереджена в кістках. Нестача мінералу в організмі людини може призвести до поганого самопочуття та негативних змін у здоров’ї.

Серед основних функцій магнію можна виділити:

  • участь в утворенні молекул АТФ, що дозволяє клітинам отримувати необхідну енергію;
  • незамінний для метаболізму вітамінів С та групи В;
  • при активній взаємодії із кальцієм магній стимулює ріст кісток, зменшує біль у суглобах, а також регулює тонус м’язів;
  • регулює рівень глюкози в крові;
  • знижує артеріальний тиск та нормалізує серцевий ритм;
  • незамінний учасник процесу регенерації тканин.

Достатня кількість магнію в організмі людини дозволяє запобігати головним болям. Також знижується ризик виникнення відчуття втоми, стресів та безсоння. Також він допомагає подолати поганий настрій, перші ознаки депресії. Магній забезпечує здоров’я кісток та зубів, а також сприяє нормальному функціонуванню опорно-рухового апарату.

Як визначити дефіцит магнію?

Нестача магнію супроводжується неспецифічними симптомами, тож цю проблему можна легко сплутати з будь-якими іншими розладами. Втім, найбільш чутливою до дефіциту магнію є саме нервова система. Тож серед найпопулярніших симптомів можна виділити:

  • відчуття слабкості та нестачі сил;
  • апатію;
  • порушення апетиту;
  • проблеми зі сном;
  • порушення пам’яті;
  • часто повторювані головні болі;
  • тремор.

Втім, можуть виникати проблеми з м’язами (наприклад, спазми, болі). У жінок можуть бути болючі менструації, мігрень. При значних фізичних навантаженнях може з’являтися задишка.

Дефіцит магнію може розвиватися при захворюваннях серця: зокрема, атеросклерозі та стенокардії. Також нестача корисного елемента може спостерігатись при психічних розладах (наприклад, гіперактивності).

Які продукти варто вживати при дефіциті магнію?

Загалом практично у всіх продуктах, які людина споживає щодня, міститься магній: в тому числі рибі, фруктах, овочах та зернових. Втім варто розуміти, що в одних продуктах міститься більша частка елемента, в інших — мінімальна. Найбільша частка магнію міститься в кунжуті, насіннях соняшника, гречці та горішках кеш’ю.

Як подолати дефіцит магнію в організмі людини?

Хронічний дефіцит магнію призводить до серйозних захворювань. Тож варто слідкувати за своїм самопочуттям, контролювати добову норму макроелемента, а за необхідності вживати спеціальну харчову добавку магнію. Слід попередньо узгодити приймання добавки з лікарем.

Добова норма магнію для жінок в середньому складає 350 мг, а для чоловіків — 450 мг. Бажано ділити добову норму на декілька прийомів та вживати їх до або після прийому їжі. За думкою спеціалістів, магній варто приймати у другій половині дня. Краще не суміщати прийом мінералу з чаєм, кавою або алкогольними напоями. Також не бажано поєднувати мікроелемент з продуктами, які стимулюють сечовиділення, оскільки таким чином магній не буде затримуватись в організмі. Макроелемент добре засвоюється, якщо запивати його достатньою кількістю води.

Загалом прийом магнію показаний раз на рік кожній людини. Втім, спеціалісти радять жителям мегаполісів вживати харчові добавки, що містять мінерал, 2-3 рази на рік. Курс прийому залежить від індивідуальних чинників. Залежно від ситуації, він може становити від 30 днів до 6 місяців.

Передозування магнієм можна визначити лише в лабораторних умовах. Воно обов’язково супроводжується нудотою, діареєю, кволістю та порушенням серцевого ритму, тож його достатньо легко розпізнати та скорегувати дозу. Вживати магній можна з різними вітамінами. Він добре поєднується з вітамінами групи В. Втім бажано не суміщати прийом харчової добавки з мінералом разом із залізом, фосфором, цинком та вітаміном Е.

Добавить комментарий