Разное

Методи боротьби зі шкідниками під час обробки зерна

присутність шкідників в зерніМожна виділити 8 найбільш поширених методів боротьби зі шкідниками в процесі обробки зерна:

  1. Небулізація. Обробка зерна за допомогою спеціальних інсектицидів на кшталт Пірігрен 50, ХТ. Допоможе в усуненні шкідників у 100% випадків. Цей метод полягає в розпиленні дрібних крапель інсектициду (розмір — 10-20 мікрон) в зерносховищі. Забезпечує рівномірне покриття всієї площі і гарантує довготривалий захист від шкідників. Зерно можна переробляти та виготовляти з нього харчові продукти одразу після обробки.
  2. Фумігація. В процесі використовуються гази по типу фосфіну для знищення шкідників у зерновій масі. Гази розповсюджуються у зерносховищі та проникає в зерно, знищуючи шкідників на всіх стадіях їх розвитку. Дуже ефективний, проте складний метод — фумігація потребує спеціальних дозволів на проведення. Більш того — в процесі використовуються небезпечні гази, тому зерно не можна використовувати для перероблення відразу після обробки.
  3. Зберігання при низьких температурах. Зниження температури у зерносховищі може сповільнити розмноження шкідників і подовжити термін зберігання зерна. Деякі шкідники взагалі не можуть «функціонувати» при вкрай низьких температурах. Спосіб ефективний, але потребує організації складної та дороговартісної системи охолодження на складі.
  4. Використання пластмасових герметичних ємностей і контейнерів. Зберігання зерна у герметичних контейнерах (наприклад, з покриттям їх плівкою) запобігає доступу повітря та шкідників до зерна. Проте деякі шкідники можуть пошкодити ємність та проникнути всередину.
  5. Вакуумна упаковка. Культуру можна зберігати у безповітряному просторі, щоб закрити доступ кисню, який необхідний для життя шкідників.
  6. Сушка. Зерно можна висушити для зниження вологості у її масі, що значно ускладнить розмноження шкідників. Проте таким способом можна нашкодити властивостям зерна.
  7. Використання природних репелентів. Деякі природні речовини використовують як репеленти проти шкідників. Проте ефективність їх невелика.

Вибір методу боротьби зі шкідниками залежить від типу зерносховища, культури, обсягу зернових запасів та інших факторів. Комбінування різних методів стане найефективнішим підходом для збереження якості зерна і захисту від шкідників. 

Проте можна виділити універсальний метод, який зі 100% гарантією знищить шкідників зерна та забезпечує йому захист на строк від 3 місяців до 1 року. Мова йде про небулізацію. Розглянемо цей метод більш детально.

Небулізація, як найбільш ефективний метод захисту зерна від шкідників

Небулізація — сучасний і високоефективний метод захисту зерна від шкідників. Він полягає в розпиленні інсектицидів через спеціальне обладнання над зерновою масою ( в процесі завантаження чи розвантаження).

Інсектицид контактно-кишкової діїВ процесі небулізації застосовуються препарати Пірігрен 50, ХТ та Гранпротек, КЕ. Це сучасні ефективні рішення для обробки та захисту зернових культур від шкідників і різних хвороб. Цей метод має численні переваги:

  1. Ефективність. Небулізація дозволяє розпилити розчин дуже дрібними краплями (10-20 мікрон), що забезпечує рівномірне покриття культури. Це робить метод ефективним у боротьбі з шкідниками та хворобами, забезпечуючи високий ступінь захисту.
  2. Мінімальний вплив на навколишнє середовище. Метод знижує викиди хімічних речовин в навколишнє середовище, оскільки обробний розчин не накопичується у ґрунті або водних джерелах.
  3. Мінімізація витрат. Небулізація потребує менше обробного розчину ніж в інших методах обробки. І це знижує витрати на інсектициди — дозволяє зекономити гроші..
  4. Підвищена ефективність зберігання. Небулізація не тільки захищає врожай під час зберігання, але й гарантує збереження його якості та кількості.
  5. Зменшення ризику для робітників. Робітники, які проводять небулізацію, майже не контактують з хімічними речовинами, що робить процес більш безпечним ніж, наприклад, фумігація.
  6. Можливість адаптації до різних культур. Небулізація адаптована для оптимального захисту різних видів сільськогосподарських культур.
  7. Збереження врожаю. Використання небулізації допомагає зберегти до 25% врожаю, значно знижуючи втрати від шкідників і хвороб.

Ці переваги роблять небулізацію вигідним способом захисту сільськогосподарських культур від шкідників та хвороб.

Добавить комментарий