Разное

Вологомір: суть пристрою та принципи його використання

Вологомір — спеціальний прилад, за допомогою якого можна виміряти вміст вологи в будь-якому предметі та середовищі. Пристрій компактний і простий у використанні. Крім датчика для вимірювання вологи, вологоміри зазвичай мають дисплей, на якому можна побачити отримані результати. Це високоточний вимірювальний пристрій, який застосовують у різних галузях.

Різновиди вологомірів

Залежно від способу вимірювання вологоміри поділяють на такі види:

  • кондуктометричні (інвазійні) — під час замірювання електроди занурюють у матеріал або середовище;
  • діелькометричні (неруйнівні) — для визначення рівня вологості пристрій прикладають до поверхні.

Тип вологоміра обирають з урахуванням матеріалів, які необхідно проаналізувати.

Як працює вологомір

Принцип дії кондуктометричних вологомірів такий: між двома штирями проходить заряд, який вимірює електричний опір. У такий спосіб визначається вологість. Цим приладом можна протестувати будь-яку рідину, а також матеріал на різній глибині занурення.

Діелькометричні вологоміри сканують поверхню за допомогою спеціальної вимірювальної пластини. Цей варіант більше підходить для твердих і сухих речовин. Ним неможливо пошкодити предмет під час перевірки.

Де використовують вологоміри

Сучасні пристрої для вимірювання вологості застосовують для контролю умов роботи та життя людей, а також для вивчення різних матеріалів. Найчастіше їх використовують у таких сферах:

  • виробництво — для визначення рівня вологості на робочих місцях;
  • будівництво — контроль вологості проводять на кількох етапах, адже недотримання норм впливає на експлуатаційні характеристики об’єкта;
  • деревообробка — кількість вологи вимірюють під час перевірки дерев’яних заготовок, виробництва та зберігання виробів з дерева;
  • перевірка ґрунту — для визначення ступеня зволоження різних шарів ґрунту;
  • сільське господарство — для оцінювання якості зернових культур (пшениця, кукурудза, рапс, рис, соя, ячмінь та ін.), під час виробництва та зберігання кормів для тварин тощо.

Точні вологоміри для аналізу ґрунту, зерна, деревини, соломи, паперу, будівельних і сипучих матеріалів можна придбати в інтернет-магазині SimVolt. В асортименті є прилади з різним діапазоном і похибкою. Уся вимірювальна техніка SimVolt має сертифікати якості, клієнтам надається гарантійне обслуговування. Можна придбати вологоміри таких відомих брендів, як IRROMETER, Luster Leaf, RIXEN, Walcom та ін. У разі потреби фахівці компанії допоможуть підібрати пристрій, який підійде вам за всіма параметрами.

Добавить комментарий