Разное

Вісім кроків до зниження холестерину

В нашому організмі містяться ліпопротеїни двох видів. Наприклад, ліпопротеїни низької щільності ще називаються «поганим» холестерином, оскільки вони можуть призводити до утворення відкладень на стінках кровоносних судин. В кінцевому результаті це призводить до закупорки артерій, а також підвищеного ризику серцевих нападів. Втім в нашому організмі присутні й ліпопротеїни високої щільності (так званий «хороший» холестерин), які допомагають відводити вищевказані накопичення від стінок кровоносних судин. Печінка виробляє стільки холестерину, скільки необхідно організму. Втім порушення відбуваються внаслідок генетичних факторів, неправильного харчування, зловживання тютюном та алкогольними напоями. Тож пропонуємо вам дізнатись більше про способи зниження рівня холестерину.

Вживайте мононенасичені жири

Середземноморська дієта є надзвичайно корисною для організму людини. Вона зосереджена на вживанні великої кількості мононенасичених жирів: оливкової олії, горіхів, авокадо, оливок. Така дієта спрямована на зниження рівня шкідливого холестерину.

Не забувайте про жирні кислоти Омега-3

Поліненасичені жирні кислоти Омега-3 знижують рівень холестерину, а також зменшують ризик розвитку серцевих захворювань. Також вони є ефективними засобами для підтримки роботи серця. Жирні кислоти містяться переважно у рибі та морепродуктах. Саме тому важливо включити до раціону лосося, скумбрію, оселедця, тунця, молюсків тощо.

Обмежте вживання трансжирів

Трансжири є некорисними для організму людини, оскільки вони підвищують рівень «поганого» холестерину. Крім того, вони сприяють поширенню запалень в організмі, збільшуючи ризик серцево-судинних захворювань. Вживання трансжирів сприяє розвитку інсулінорезистентності. Саме тому варто відмовитись від маргарину, фастфуду, магазинних солодощів тощо. Натомість варто надавати перевагу здоровому харчуванню.

Споживайте розчинну клітковину

Розчинна клітковина у великій кількості міститься в рослинах, а також цільному зерні. Вона здатна знизити рівень холестерину, а також покращити захист організму від серцево-судинних захворювань. Саме тому варто переглянути свій раціон та додати до нього вівсяну крупу, квасолю, сочевицю, фрукти, насіння льону тощо.

Пам’ятайте про фізичну активність

Фізичні вправи надзвичайно корисні для підтримки здоров’я серця. Вони дозволяють не лише покращити фізичну форму та запобігти такій розповсюдженій проблемі, як ожиріння, але й знизити рівень шкідливого холестерину. Рекомендується мінімум 2,5 години на тиждень присвячувати помірним аеробним вправам. Додатково можна виконувати й силові тренування, які підвищують ефективність фізичних вправ.

Підтримуйте здорову вагу

Надмірна вага може збільшити ризик розвитку високого рівня холестерину. Саме тому важливо обмежити вживання шкідливих продуктів, переглянути свій раціон, а також додати до розпорядку дня регулярні фізичні тренування. Додатково можна отримати консультацію у дієтолога, який розробить індивідуальний план контролю ваги та підбере оптимальну дієту.

Вживайте спеціальні харчові добавки

Додатковим заходом контролю рівня поганого холестерину є вживання спеціальних харчових добавок. Наприклад, регулярне вживання риб’ячого жиру підвищує рівень хорошого холестерину, а псиліум знижує кількість шкідливих ліпопротеїнів. Ліпотропний фактор від Solgar — ефективний засіб, який містить інозитол та холін. Ці елементи блокують жири, а також ефективно виводять їх з організму.

Уникайте паління та вживання алкоголю

Погані звички призводять до збільшення рівня поганого холестерину, а також підвищують ризик серцево-судинних захворювань. Наприклад, вживання алкоголю підвищує рівень тригліцеридів, які небезпечні для здоров’я серця. Відмова від таких звичок зменшує накопичення шкідливих речовин в артеріях, а також вплив окислювального стресу. Також здоровий спосіб життя суттєво знижує загальний ризик виникнення серцево-судинних захворювань: зокрема, атеросклерозу.

Добавить комментарий