Разное

Що розвиває дитячий калейдоскоп

Калейдоскопи для дітей —  це оптичні іграшки, в основі дії яких лежить принцип відбиття світла від пласких дзеркал, розташованих під кутом одне до одного. З наукової точки зору унікальність калейдоскопа полягає в геометрично точно повторених колірних композиціях, які під час розгляду однаково сприймаються обома півкулями мозку.

Види калейдоскопів

Перший калейдоскоп винайшов шотландський вчений Девід Брюстер у 1816 році. Цікаво, що спочатку це був науковий прилад, популярною дитячою іграшкою він став значно пізніше.

Сучасні калейдоскопи, які пропонує придбати інтернет-магазин «Калейдоскоп», поділяються на кілька видів:

  • Класичний калейдоскоп — складається з трубки, кількох поздовжніх дзеркал і різнокольорових елементів різної форми з пластику чи скла. Під час обертання калейдоскопа навколо своєї осі ці елементи утворюють дивовижні візерунки.
  • Калейдоскоп з кільцями, що обертаються, — нагадує найрозповсюдженіший класичний, проте візерунки створюються під час обертання одного чи декількох кілець.
  • Масляний (гелевий) калейдоскоп — відрізняється від класичного тим, що різнокольорові елементи занурені в густий розчин. Такий калейдоскоп дає можливість не просто отримувати різноманітні візерунки, а й спостерігати, як вони утворюються. Це відбувається через уповільнений рух кольорових частинок у гелевому розчині.
  • Талейдоскоп — усередині такого калейдоскопа розміщена система дзеркал, але відсутні різнокольорові частинки. Замість них на кінці приладу — збільшувальна лінза. Для отримання візерунків цю лінзу потрібно спрямовувати на різні предмети. 
  • Багаторазовий калейдоскоп. Вміст цього пристрою можна змінювати за допомогою спеціальної знімної камери.

Існують різні варіанти цих приладів: калейдоскопи з підсвічуванням, крихітні калейдоскопи-брелоки, проектори для дітей та багато інших, є навіть калейдоскопи з музичним супроводом.

Користь калейдоскопа

Насамперед це дуже цікава іграшка, яка розвиває фантазію та уяву дитини, запускає абстрактне мислення, допомагає прищепити інтерес до науки.

Проте дитячі калейдоскопи — більше ніж розвага: споглядання мінливих візерунків заспокоює та розслаблює, має цілющий вплив на стан нервової системи. Крім того, ця іграшка — справжній тренажер для очей, який знімає напругу з м’язів очей і зорового нерва, таким чином допомагаючи зберегти гарний зір.

Сучасні калейдоскопи, які пропонує інтернет-магазин «Калейдоскоп», мають стійкий до ударів корпус і дзеркала, що не б’ються. Якщо іграшка випадково впаде, вона не завдасть жодної шкоди малюкові.

Добавить комментарий