Разное

МРТ малого тазу: показання, переваги, призначення

Одним із найбільш інформативних та ефективних методів діагностики є обстеження пацієнтів на магнітно-резонансному томографі. Призначається МРТ малого тазу для оцінки стану внутрішніх органів сечостатевої системи.

За результатами томографії можна виявити жіночі та чоловічі відхилення від норми показників репродуктивної системи, хребта, сечового міхура та ін. Вона може проводитися з контрастом або без нього, від чого залежить вартість, тривалість та точність діагностики.

Показання та особливості проведення магнітно-резонансної томографії ОМТ

МРТ органів малого тазу призначається терапевтом, гінекологом або урологом у разі такої тривожної симптоматики:

  • больові відчуття в ділянці попереку та внизу живота;
  • кров у сечі чи калі;
  • проблеми із сечовипусканням;
  • еректильна дисфункція у чоловіків, набряклість статевих органів та зміна їхнього зовнішнього вигляду;
  • збій циклу менструації, зниження лібідо, сухість піхви та ін.

До основних показань для призначення МРТ ОМТ відносяться травми, підозра на безплідність, передопераційна діагностика, сечокам’яна хвороба, доброякісні/злоякісні пухлини, проблеми з кишечником тощо.

Досвідчений лікар-рентгенолог проведе перед томографією огляд з метою виключити можливі протипоказання. Серед них вагітність у першому триместрі, наявність металевих та електроприладів у тілі, розлади психіки, клаустрофобія, ожиріння та ін.

Для чіткої візуалізації органів може бути призначена томографія із введенням контрасту (медпрепарат на основі йоду).Тому перед такою діагностикою необхідно додаткове обстеження, щоб виключити протипоказання та можливі алергічні реакції на речовину.

Протипоказана томографія з контрастуванням вагітним, а також людям з проблемами нирок та печінки. Обстеження проводиться у комфортних умовах та на сучасному томографі.

Коли потрібна консультація лікаря-гінеколога?

Консультація лікаря-гінеколога потрібна не тільки при появі тривожних симптомів, але і з метою профілактики (через безсимптомний перебіг багатьох гінекологічних захворювань на початковій стадії).

За посиланням https://omegamc.ua/ua/ginekologiya.html можна записатися на прийом до досвідченого лікаря-гінеколога в зручний для жінки час. Він вислухає скарги пацієнта та проведе гінекологічний огляд, за показаннями призначить додаткову діагностику, що дозволить поставити правильний діагноз.

До гінеколога звертаються при плануванні вагітності, для підбору засобів інтимної гігієни або контрацептивів, а також з метою профілактики (планово), щонайменше раз на півроку за відсутності тривожної симптоматики.

У гінекології розрізняють кілька видів гінекологічних проблем, у тому числі статеві інфекції, гормональні порушення, доброякісні утворення, захворювання шийки матки (ерозія, дисплазія та ін.). Спеціаліст підбере метод лікування по результатам аналізів та діагностики.

Добавить комментарий