Разное

Цікава міфологія книги про богів та божества

Міфи – первинні оповіді, які вже багато століть цікавлять юних та дорослих читачів. У цих історіях ми знаходимо цікаві уявлення про будову нашого світу чи описи життя, вірувань ранніх людей. Сьогодні ми запрошуємо кожного зануритися у неймовірний макрокосм міфології та легенд.  

Міфологічні легенди з плином часу стають основою для різноманітних видів мистецтва. Зокрема і для художньої літератури. Митці люблять переосмислювати давні образи чи міфологічні теми. Роман «Цирцея» Медлін Міллер – це новий погляд на давню чаклунку Цирцею. Це історія, у якій жінка повинна боротися за власне місце у цьому світі чоловіків.

Класика з класики давньогрецької літератури – Гомерова «The Iliad» породила незлічену кількість інтерпретацій та нових поглядів на сюжет і героїв. Та вертаючись до першоджерел, ця поема розповідає про відважних героїв, підступних богів та багаторічну  і легендарну облогу міста Трої.    

А ось притча «Бог Скорпіон» Вільяма Ґолдінґа – це шматочок історії давнього Єгипту. Країну охопили траур, смута та криза – її володар відійшов у інші світи, а законний наступник трону не бажає бути наступним володарем. До того ж на горизонті назрівають зміни та катаклізми, які точно підірвуть увесь усталений устрій.  

Книги культурології, не завжди мають строгий та науковий характер. Часто навіть художня книжка може стати культурологічним путівником для читачів.  Наприклад,  «Метаморфози» Овідія – це справжній колодязь для шукачів давніх міфів, легенд чи історій. На сторінках цієї поеми розгортається оповідь створення світу, яка базується на грецькій та римській міфологіях.

«Грецька епіграма в перекладах Андрія Содомори» – зібрання давньогрецьких творів різних епох і жанрів. Тут є і сатиричні тексти, і любовні, і навіть святкові з описовими від Каллімаха, Симоніда, Аніта, Платона та інших відомих та забутих мистців епохи. 

Та повернімося до наших джерел. Мандрувати захопливим світом української міфології допоможуть дві такі книжки: «Чарівні істоти українського міфу. Духи-шкідники» Дари Корній познайомить вас з найвідомішими духами-капосниками. А  видання «Міфи та легенди давньої України» відкриє для читачів багато нових таємниць нашого давнього міфосвіту та уявлень про природу, світобудову, міфічні образи чи обряди.    

Кращий посібник з культурології дає хорошу теоретичну базу та загальні уявлення про те, чим дихає і що робить така наука, як культурологія. «Культурологія» Євгенії Козира – це доступна можливість кожному отримати культурний фундамент і розширити свої знання та пізнання про наш світ. 

Оскільки культурологія охоплює різноманітні сфери культури, без книжок історій та досліджень ця наука не обходиться. «Історія кельтів» Датїті О гОґейна – це погляд на місце та роль цивілізації кельтів, яка мала визначний вплив на подальший розвиток усієї Європи. Ця ґрунтовна праця розповідає про походження кельтів, їх розвиток, культуру та зв’язки із навколишнім світом. 

«Старовинна магія українців» Вікторії Садовничої – це дослідження магічного світу наших предків, які саме завдяки магії пояснювали те, що з ними траплялося. Тут багато про нашу історії, давні вірування, магічні повсякденні чи святкові обряди та про увесь, що оточував давніх українців.     

Інші цікаві книги з культурології на нашому сайті — https://book-ye.com.ua/catalog/kulturolohiya/.

Добавить комментарий